Fra hele Fyn pendles der til Østfyn i utallige år, og herfra gav godt håndværk fra veluddannet befolkning hele verden utallige meget store tank- og lastskibe samt gigantiske containerskibe i bundter - Lindøværftet.
Skibsbygningen (Odense Staalskibsværft) etableres først i Odense by, men da besejlingsforhold mv. er uegnet til større skibe, blev aktiviteten i 1966 flyttet til et nybygget værft Lindø, der sammen med tilsvarende nybygget boligkvarter over få år øger befolkningen med 500% i Munkebo, der før værftet kom hertil kun var en lille landsby.
Den gamle sværindustri er i det nye årtusinde afviklet, og her i 2015 ses der i Odense opbygget en hel klynge af 85 robotvirksomheder, der i 2017 vokser til 120 robotvirksomheder, der tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det gode håndværk fra veluddannet befolkning eksister beviselig uændret, og de præsterer i det nye årtusinde uændret det ypperste på verdensmarkedet.
Lindøværftet kendes bedst for sine nybygninger til ejerne, A.P. Møller - Mærsk gruppen. De første kæmper var olietankskibe som bygges pga. Suezkrisen - større og større blev tankerne. Senere kom containerskibenes tidsalder, og i 2006 søsætter gruppen deres første skib af Mærsk E-klassen fra Lindø - verdens største containerskib - og i 2007 er klassen også verdens længste skibe.
Selv hangarskibet USS Enterprise bliver en lilleput i forhold til Emma Mærsk, og hun var den første af otte søstrer (nybygning L203-L210), som alle rejste fra Lindø og i dag sejler havene tynde.
Men selv verdens største må se sig skrumpe , når de efter 2013 degraderes ved mødet med storesøster - Mærsk triple E-klassen. Her er den første, Mærsk Mc-Kinney Møller, af i alt 20 søstrer til Mærsk gruppen, og medio 2015 er de alle leveret fra Daewoo i Korea og i tjeneste.
A.P. Møller - Mærsk gruppen har et udtryk: "Intet tab skal os ramme, som ved rettidig omhu kunne afværges." I flere varianter er det velkendt for en dansker.
A.P. Møllers virksomhed fødes i 1904 med Dampskibsselskabet Svendborg A/S samt kort efter med Dampskibsselskabet af 1912 A/S, som faderen Peter Mærsk Møller og hans søn Arnold Peter Møller grundlagde i Svendborg på Sydfyn. Møller & Mærsk slægtens oprindelse finder vi i 1600-1700 tallet på Rømø.
Mærsk Gruppen har i 2014 ~89.000 ansatte aktive i 130 lande, og har siden 1996[1] været verdens største[2] containerskibs- samt forsyningsskibsoperatør, og Mærsk Gruppen ses i listen for 2014 som nummer 142 hos Forbes Global 2000[3].
[1] "Volume 2011 Issue 8" (PDF). Alphaliner Weekly Newsletter.
[2] "Container shipping". Economist.com. 11. Maj 2005.
[3] "Fortune Global 2000". Fortune 2014.
Forfatteren og eventyrfortæller Hans Christian Andersen var født i Odense by,
og komponisten Carl Nielsen var fra landsbyen Nørre Lyndelse, vel ~10 km. syd for Odense centrum.
Fyn afgiver en mand til den nye verden, som bliver vaskeægte amerikansk revolutionshelt Oberst Christian Febiger (1749-1796), født i Fåborg og dør i USA - ikke overraskende totalt glemt herhjemme.
Fra det sydfynske øhav, i Rudkøbing på øen Langeland, har vi H.C. Andersens nære ven, fysiker, kemiker og farmaceut Hans Christian Ørsted (1777-1851), der giver os "Ørsteds lov", samt han finder også grundstoffet aluminium.
Fra den næststørste ø dernede, i Marstal på Ærø, har vi en nulevende forfatter, kommentator og skarpretter, mag.art. Carsten Jensen, der i sin "Vi, de druknede" åbner for fortidens mennesker og kultur i skipperbyen - om sejlskibenes verden, drengestreger, garvede sømænd og sømandsenker.