På Fyn findes der lokale områder med udpræget iværksætteri, kvalitet i håndværk og veluddannet befolkning.
Vestfyn kaldte man få år tilbage "Den fynske frugthave", fordi det historisk har været centrum for både udvikling af nye sorter samt omfattende æble-, bær- og grøntsagsdyrkning på friland.
Øens frugt har også historiske rødder sammen med de kendte gamle sejlskibe pæreskuderne fra Fåborg, Svendborg og Marstal. Traditionen med æbleræs på pæreskuder holdes stadig i hævd. I oktober pakkes pæreskuderne, og æbleræset fra Langeland og Tåsinge mod Svendborg kan begynde.
Det, der med tiden blev Danmarks største privatejet konservesfabrik, Fengers Konserves (ejer Erik Hauch Fenger), blev etableret på Vestfyn kort før 2. verdenskrig. Virksomheden udbygges kraftigt gennem de følgende årtier, og varemærket registreres den 16. Mar 1957[1].
1960'erne - klik for et senere billede.
Produktionen var hele paletten af syltetøj, marmelade samt saft, frugt- og grøntkonserves i høj kvalitet efter egne recepter. Både til detailhandel samt hotel- og storkøkken.
Udover eget varemærke så var Fengers Konserves en omfattende labelproducent til Irma m.fl. Var leverandør til hørkram- og engroskæder, samt var producent til US-Army i det daværende Vesttyskland. Dertil leverede "Fenger" meget store mængder friske grøntsager til lynfrostkæder; denne frostvare var storkøb og ikke den senere detail dybfrost, som du henter i butikkerne.
..Tidligere var der enorme arealer med opsatte aspargesmarker til hvide asparges især på egnen nordvest for Faaborg, og Fengers Konservesfabrik i Haarby, som var en af Danmarks store virksomheder i sin art, baserede sig på at oparbejde egnens mange asparges til konserves. På denne egn og ikke mindst på halvøen Helnæs finder man fortsat nogle af de aspargesavlere, der leverer nogle af verdens fineste asparges til gourmetrestauranter.. (Fyns Stiftstidende 2009).
~1965 - klik for hele billedet.
Et par km. mod syd derfra var Hårby Fjerkræslagteri allerede i starten af 1930'erne etableret, der gennem årene ligeledes bliver Danmarks største i privat eje. Udover leverancer til indland og eksport til udlandet samt detailbutik i Odense, var der også opkøb samt videresalg af fuglevildt, harer og dyr. Fjerkræslagteriet bliver på samme vis som Fengers støt udbygget, og virksomhedens aktiviteter øges gennem de følgende årtier.. billeder og information.
Fengers Konserves havde gennem mange år forsøg med svineopdræt i stor skala i en nybygget kæmpestald (Filstrup) - en forløber for de nuværende svinefabrikker, og fjerkræslagteriet opbygger tilsvarende opdræt af fjerkræ mm. i meget stor skala via utallige "gåse- og andegårde", som der i utallige år derefter kunne ses sporene efter.
I lokalområdet var der også en højt specialiceret karosserivirksomhed, som nu bor på "Fengers" adresse, samt flere snedkervirksomheder heriblandt C.M. Madsens Møbelfabrik (Børge Mogensen tegnede i 1958 shakerbordet og BM 1 stolen for C.M. Madsen) samt Klüvers ketsjerfabrik.
Hver dag var der en omfattende indpendling på fra oplandet til Haarby; alene på fabrikken hos "Fengers" arbejdede der over 400 personer i højsæsonen.
Fengers Konserves, fjerkræslagteriet, C.M. Madsen og ketsjerfabrikken ophørte alle deres virksomhed i 1970-80'erne pga. oliekrisen kombineret med, at iværksætteren faldt bort.
Men Løgismose overlevede, og er i dag velkendt her i landet. Virksomheden blev medio de glade 60'er selvfølglig også etableret her - kun 3-4 km. fra ovennævnte - på Løgismose Slot.
Efter ~30 års opbygning kan Løgismose fremvises en hel perlerække af iværksætteri: Falsled Kro på Fyn (international gastronomisk profil), Kong Hans i København (gastronomi - michelingstjerne), Sommerbird på Fyn (chokolade), Løgismose Mejeri på Fyn, samt endeligt en detailbutik på Nordre Toldbod i København.
Løgismoses sortiment er kvalitetsprodukter med lokalt særpræg fra Danmark samt en vin og gourmet import, der henter kvalitetsprodukter her til Danmark.
Hver af de nævnte er en perle i Løgismoses verden - alle med kendetegnet kvalitet udover sædvane. Løgismose afhændes ultimo 2014 til en udenlandsk kapitalfond, og den blev da samtidigt fusioneret med kokken Meyers virksomheder.
Men en helt ny generation iværksætteri var undervejs, da nogle af de nævnte gamle virksomheder lukker og slukker, og de har i dag overtaget stafetten. Vi ser Montana blive etableret af endnu en vaskeægte iværksætter i starten af 80'erne og i en branche, der som frugt og grøntsager var velkendt på egnen - snedkeri.
Den næste iværksætter etablerer Cabinplant et par år efter Montane. Kendetegnet for de to sidstnævnte er produkter af høj kvalitet, som bliver kendt såvel på hjemmemarkedet som i udlandet.
Derudover var der i byen allerede en veletableret murer og entreprenørvirksomhed, Hansson og Knudsen, samt med tiden opbygges endnu en lignende virksomhed, "Per Murer".
Landskabsmaleren, Dankvart Christian Magnus Dreyer (1816–1852), der var en elev af bl.a. C.W. Eckersberg og Christen Købke, fødes her og dør som yngre på Vestfyn af plettyfus.
Komponisten af Jalousie, Tango Tsigane m.fl. Jacob Gade (1879 i Vejle – 1963) trækker sig tilbage her, og lever fra 1943 til sin død i en lille fiskerlandsby Thorøhuse på Vestfyn, vel et par km. fra Løgismoses chokoladefabrik Sommerbird fra 1986.
Af royalty, der løbende modtages for anvendelse af Jacob Gades berømte tango, udloddes der portioner fra hans Legat til unge musikeres uddannelse, bl.a. er Kim Sjøgren, Michael Schønwandt, Michala Petri, Peter Bastian og Benjamin Koppel blandt modtagerne af Jacob Gades legat.
[1] "Registreringstidende Nr. 11, 78. årgang, 12. Apr 1957"