En Hot Chili har som frisk frugt en styrke på omkring 5 - ca. 15.000 SHU (Scoville) og opefter.. som en stærk Jalapeño. Pepper X på ca 2,7 mio. SHU erstatter i 2023 Carolina Reaper på ca. 1,64 mio. SHU som verdens stærkeste Chili.
Chilifrugten er lidt af en vitaminbombe med mange antioxidanter, herunder C-vitamin og beta-karotin, som kroppen har brug for. Nogle forskere mener, at man blot ved at spise et par chilifrugter om dagen kan få glæde af de egenskaber.
Det virksomme i chili - capsaicin - skal snyde dine sanser til af oplever en stærk varme - det brænder. Men det er kun chiliens beskyttelse mod at uønskede spiser den. Chili foretrækker at fuglene spreder dens frø og ikke dyr med 2 eller 4 ben.
Der er ingen capsaicin uden på skallen af en helt lukket chili.. kan berøres uden problemer. Capsaicin findes på indersiden af chilien og opleves, når du bider i den eller har åbnet den.
Kun ~25% af styrken findes i selve frøene, og resten af styrken er samlet i frøstolen (alt vævet omkring frøene). En chili er stærkest helt oppe ved stilken og styrken er svagest i spidsen. Styrken kan svinge meget efter dens vækstbetingelser. Bl.a. stabil høj varme giver stærke chili.
Check derfor styrken på din chili hver gang før brug! Se her en gruppering af den gennemsnitlige styrke på de helt almindelige chili. Her i Danmark har vi alt for lidt sol og varme, så en nordisk hjemmedyrket chili i drivhus eller chili dyrket ude på friland, de er normalt med lidt mindre styrke ift. chili dyrket syd på.
Når du tester styrken, så prøv først en lille bid af "spidsen" modsat stilken. Der kan du bedre bedømme aromanuancer samt fornemme styrken. Herefter kan det kun bliver stærkere op mod stilken på chilien.
Du kan godt blive forskrækket (voksen, IKKE børn, husk det), men almindeligvis er du ikke skadet af at "det brænder". "Branden" kan hurtigt dæmpes med mælk, mælkeprodukter og fedtstoffer - hav dem parat ;).
De vandholdige væsker, såsom vand, øl eller vin ol. vil derimod sprede "branden", og har kun en lille dæmpende virkning. Så en god chili og en god rødvin m.fl. de forstærker hinanden
Capsaicin er et stof som dele af lægevidenskaben har i kikkerten[1]. Herhjemme ses chili bl.a. at optræde fra 0"erne og op til i dag i forbindelse med smerteforskning[2].
Samt chili indgår (selvfølgelig) nu også i grundforskningen, hvilket udløste Nobelprisen i fysiologi 2021[0].
Lidt nyttigt værktøj.. morter, belysning, gødning, vanding og bestøvning.
Chili har været anvendt i vel ~7.000 år, og den har de seneste år igen fundet vej til det nordiske køkken. Mange gamle opskrifter og råd bliver i det nye århundrede henter frem fra glemslen.
Fornøjelsen ved at bruge chili i madlavningen[3], i en Paella, i dip eller frisk snittet chili i salater etc. Styrken er den ene side af chili, men chili indeholder også mange andre egenskaber. Og du kan jo helt frit vælge lige dine typer af chili og styrken, farven samt smagen.
Far blot med lempe indtil du finder den styrke, som der opleves rart, og hold dig fra børn, dyr samt fra ansigt og øjne, når du arbejder med chili.. ellers av.. av.. av..
Skyl hænder, knive og skærebræt - alt - grundigt og længe under rindende vand bagefter. Din efterkontrol er: Put en finger, der var i kontakt med chili, i munden.. tungen på fingeren og vent nogle sekunder.. det virker hver gang !
Løber næsen, så kan den lindres af capsaicin, der bedøver nerverne i næseslimhinderne og gør dem mindre modtagelige for infektioner, og chili har lidt desinficerende egenskaber.
Din chili kan være med til at sænke blodtrykket og indhold af kolesterol i blodet. Chili samt carry øger begge stofskiftet.
Capsaicin antages også at kunne lægge en dæmper på appetitten og øger stofskiftet, og det får nogle personer til at vælge chilien som en del af slankekuren.
En del salver samt plastre, bl.a. anvendt mod helvedesild, gigt og andre ledlidelser, indeholder faktisk capsaicin, som er smertestillende[0].
Selv om chili opfattes som stærk, så kan den beskytte maveslimhinden og bruges ved sår i maven. Ved indtagelse udskiller maven slim, og slimen hjælper med at beskytte mavesækken mod ætsende stoffer som alkohol, medicin og syre mm.
[0] Nobelpris 2021 i fysiologi
[1] Chili øger forbrændingen
[1] Smertelindring, chili, paracetamol
[2] Smerteforskning med chili
[2] Smerteforskning, chili con carne - side 26-27.
[3] Krydderier, chili og antioxidanter